Skip to main content

Osobiście nie znam kto by nie lubił jabłecznika 🙂 

Jest tu ktoś taki 🙂 ? 

Wczoraj wpadłam na pomysł a gdyby tak przyspieszyć zrobienie jabłecznika , przecież nie może aż to tyle trwać 🙂 

Całe ciasto udało mi się zrobić w 45 minut razem z pieczeniem, zjedzenie go 😛 nie pytajcie ! F1 byłoby ze mnie dumne 😛 

Składniki na 8 porcji 

1 porcja: 350 kcal, 6g białka, 21g tłuszczy, 32,5g weglowodanów

  • 250g mąki orkiszowej 
  • 150g masło
  • 1 jajko
  • 4 łyżki ksylitolu lub erytolu – 2 łyżki do jabłek i 2 łyżki do ciasta 
  • 6 jabłek pokrojonych w kostkę 
  • pół soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 30 g masła do jabłek 
  • foremka do pieczenia u mnie kwadraciak jak widać 🙂 

Wykonanie 

Mąkę , masło, jajko, cukier zagniatasz na jednolitą konsystencję, wykładasz foremkę ciastem (wcześniej możesz ją delikatnie posmarować masłem ) , wkładasz do lodówki na 15 minut. W tym czasie prażysz jabłka, z ksylitolem, masłem, cynamonem , sokiem z cytryny. Wykładasz na ciasto, do piekarnika , 180 stopni – 30 minut ! 

Ale bomba 🙂 

Gotowanie i pieczenie w cale nie musi być skomplikowane 🙂 

Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk

Leave a Reply