Nie będę ukrywać, że do tego dania zainspirowało mnie moje dzieciątko :0
W domu mamy żywienie czyste, zdrowe i urozmaicone 🙂 Tak jestem z tego dumna 🙂
Mój chłopczyk poprosił mnie o zdrowego fasta 😛
Żebyście nie myśleli, że ja taka ostra i na nic nie pozwalam 🙂 ale ostatnio kiedy byliśmy w trasie i zatrzymaliśmy się w słynnym Fascie 🙂 mój syn zjadł jabłko, wypił wodę i zabrał zabawkę 🙂
ojojoj…….no duma mnie rozpierała, ze moja praca ma swoje mocne korzenie 🙂
Znasz to ? Kiedy patrzysz na nowe życie i piszesz razem z nim fajny scenariusz 🙂
Stąd nasze szaleństwo, które wyszło całkiem fajnie 🙂 Koniecznie spróbuj ze swoim dzieciątkiem,:)
Mój synuś mieszał mięsko w jajku i mące —- nie pytaj jak wyglądała kuchnia ale bądź gotowa … 😛
Składniki na porcje
Z przepisu wychodzą 4 porcje
1 porcja to zaledwie 400 kcal, 34g białka, 18g tłuszczy, 26g weglowodanów
- 500 g mięso z piersi kurczaka – szukaj bez cudnych dodatków a najlepiej od gospodarza 🙂
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki
- pieprz ziołowy
- 2 jajka
- ok 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- masło klarowne do smażenia
- 2 łyżki sezamu
Sos Hoisin
- 125 ml wody
- 60 ml sosu sojowego
- 30 ml octu ryżowego lub naturalnie jabłkowy mętny
- 1 łyżka masła orzechowego – czytaj skład – bez oleju palmowego !
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyzeczka ksylitol/erytrol/stewia
Wykonanie
-
Mięso oczyścić z błonek i kostek, pokroić w małą kostkę. Doprawić solą, startym czosnkiem, ostrą papryką i białym pieprzem.
-
Na jednym głębokim talerzu wymieszać skrobię ziemniaczaną. Do drugiego wbić jajko i roztrzepać.
-
Rozgrzać wok lub głęboką większą patelnię, wlać olej (na głębokość ok. 3 mm).
-
Kawałki kurczaka najpierw obtoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w skrobi ziemniaczanej.
-
Kłaść partiami na rozgrzany tłuszcz i smażyć przez około 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Wyłożyć łyżką cedzakową na ręczniki papierowe. Dodać tłuszcz i usmażyć kolejną partię.
-
Wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym z resztek oleju ze smażenia, włożyć z powrotem całe mięso.
-
Podgrzewać przez ok. 1 – 2 minuty, następnie przesunąć mięso na bok a w wolne miejsce wlać sos hoisin (wymieszać wcześniej jego składniki).
-
Zagotować a następnie połączyć z mięsem i co chwilę mieszając zagotować jeszcze wszystko razem. Podawać posypując lekko zrumienionym sezamem
- jako dodatek wersja zielona – brokuły 🙂
Jeżeli masz mało kcal dołóż do tego
- frytki z warzyw
- frytki z batatów
- ryz basmatti
Bo gotowanie z najmłodszymi nie powinno być nudne ani trudne 🙂
Gotuj z pasją 🙂
Smacznego posiłku !