Przepis na dwie porcje. Jedna porcja dostarcza 413 kcal, B 12gram, T 17gram, WW 46 gram
SKŁADNIKI :
120 gram makaronu kukurydzianego spagetti
2 łyżki oliwy
4 fileciki anchois
5 łyżek oliwek czarnych
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1 kopiasta łyżka kaparów
Natka pietruszki
1/2 łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki płatków chilli lub chilli mielone
1.W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć makaron i ugotować al dente.
2.W czasie gdy gotuje się makaron przygotować sos: w średnim garnku na oliwie delikatnie poddusić obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek.
3.Dodać fileciki anchois i smażyć na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać odcedzone oliwki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać odcedzone kapary i znów smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 – 4 minuty, w międzyczasie rozgniatać oliwki wypukłą stroną łyżki.
4.Dodać płatki chili oraz oregano, wymieszać i jeszcze chwilę razem podsmażać. Dodać pomidory z puszki i zagotować. Doprawić pieprzem oraz niedużą ilością soli. Gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 10 minut.
5.Do sosu włożyć odcedzony makaron, wymieszać i podgrzewać przez ok. 1 – 2 minuty. Wyłożyć do talerzy, posypać posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.