Skip to main content

Przepis na dwie porcje. Jedna porcja dostarcza 413 kcal, B 12gram, T 17gram, WW 46 gram

SKŁADNIKI :

120 gram makaronu kukurydzianego spagetti

2 łyżki oliwy

4 fileciki anchois

5 łyżek oliwek czarnych

3 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów krojonych

1 kopiasta łyżka kaparów

Natka pietruszki

1/2 łyżeczki oregano

1/3 łyżeczki płatków chilli lub chilli mielone

1.W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć makaron i ugotować al dente.

2.W czasie gdy gotuje się makaron przygotować sos: w średnim garnku na oliwie delikatnie poddusić obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek.

3.Dodać fileciki anchois i smażyć na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać odcedzone oliwki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać odcedzone kapary i znów smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 – 4 minuty, w międzyczasie rozgniatać oliwki wypukłą stroną łyżki.

4.Dodać płatki chili oraz oregano, wymieszać i jeszcze chwilę razem podsmażać. Dodać pomidory z puszki i zagotować. Doprawić pieprzem oraz niedużą ilością soli. Gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 10 minut.

5.Do sosu włożyć odcedzony makaron, wymieszać i podgrzewać przez ok. 1 – 2 minuty. Wyłożyć do talerzy, posypać posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.

Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk