400 gram mięso wieprzowe mielone
250 gram mąka pszenna
250 gram mąka orkiszowa
220 gram buraki gotowane
1 pomidor
2 jajka
1 cebula
100ml.wody letniej
6 plasterkow cheddar
Roszponka lub inna sałata
50gram masła
1 łyżka majonezu
Pół ogórka
15 gram drożdży
2lyzki mleka
1lyzka miodu
Łyżeczka soli
Czarnuszka do posypania bułek
1 łyżka Ketchup
1.Drożdże zalej 100 ml wody letniej i pozostaw na 10 minut, aby się uwodniły z dodatkiem miodu. Wcześniej ugotowane i ostudzone buraki obierz, zblenduj na gładką masę i dodaj do wody z drodżami. Mąkę umieść w misce, dodaj sól, masło drożdże oraz buraki. Wyrób ciasto na gładką, elastyczną masę, stosunkowo miękką, ale odchodzącą od ręki. Wyrobione ciasto pozostaw na pół h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia swojej masy). Po tym czasie uformuj bułeczki (6 sztuk) i pozostaw jeszcze na 20-30 minut do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Posmaruj mlekiem i posyp czarnuszkąPiekarnik nagrzej do 180C i umieść w nim bułeczki na 20 min
2.mięso wyrób dłonią z drobno pokrojoną cebulką i usmaż na patelni bez tłuszczu 6 kotlecików
3.Bułki posmaruj odrobiną majonezu+ketchupu ,połóż warzwa, ser i mięso burgera.Smacznego