Skip to main content

400 gram mięso wieprzowe mielone

250 gram mąka pszenna

250 gram mąka orkiszowa

220 gram buraki gotowane

1 pomidor

2 jajka

1 cebula

100ml.wody letniej

6 plasterkow cheddar

Roszponka lub inna sałata

50gram masła

1 łyżka majonezu

Pół ogórka

15 gram drożdży

2lyzki mleka

1lyzka miodu

Łyżeczka soli

Czarnuszka do posypania bułek

1 łyżka Ketchup

1.Drożdże zalej 100 ml wody letniej i pozostaw na 10 minut, aby się uwodniły z dodatkiem miodu. Wcześniej ugotowane i ostudzone buraki obierz, zblenduj na gładką masę i dodaj do wody z drodżami. Mąkę umieść w misce, dodaj sól, masło drożdże oraz buraki. Wyrób ciasto na gładką, elastyczną masę, stosunkowo miękką, ale odchodzącą od ręki. Wyrobione ciasto pozostaw na pół h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia swojej masy). Po tym czasie uformuj bułeczki (6 sztuk) i pozostaw jeszcze na 20-30 minut do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Posmaruj mlekiem i posyp czarnuszkąPiekarnik nagrzej do 180C i umieść w nim bułeczki na 20 min

2.mięso wyrób dłonią z drobno pokrojoną cebulką i usmaż na patelni bez tłuszczu 6 kotlecików

3.Bułki posmaruj odrobiną majonezu+ketchupu ,połóż warzwa, ser i mięso burgera.Smacznego

Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk