Składniki na 2 porcje
1 porcja zawiera
447 kcal
16g białka
28g tłuszczu
30g węglowodanów
czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
3 jaja
1 awokado
4 kromki chleba żytniego
50ml napoju migdałowego
15 masła klarowanego
4 łyżeczki szczypiorku
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki a następnie rozgnieść widelcem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz, wymieszać.
W głębokim talerzu roztrzepać widelcem 1 jajko z dodatkiem mleka oraz szczypty soli. Na 2 kromkach tosta położyć pastę z awokado, przykryć drugą kromką tosta, lekko docisnąć. Wymaczać z dwóch stron i z boków w roztrzepanym jajku i położyć na patelnię z podgrzanym masłem klarowanym.
Smażyć na umiarkowanym ogniu z dwóch stron na złoty kolor, po ok. 2 minuty z każdej strony. Oddzielnie usmażyć jajko sadzone.
Tosty przełożyć na talerze, przykryć jajkiem sadzonym i posypać szczypiorkiem.