Skip to main content

Nadzienie:
馃崗1,5 kg jab艂ek
馃崕4 艂y偶ki ksylitolu
馃崗1 艂y偶ka tartej bu艂ki
馃崕100g rodzynek

Ciasto:
馃崗4 szklanki m膮ki u mnie p贸艂 na p贸艂 pszenna zwyk艂a i owsiana
馃崕2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
馃崗175 g mas艂a
馃崕p贸艂 szklanki ksylitolu (zale偶nie od preferencji)
馃崗2 艂y偶ki aromatu waniliowego
馃崕2 ca艂e jajka
馃崗2 偶贸艂tka
馃崕3 艂y偶ki kwa艣nej 艣mietany 18%

Przygotowanie:
M膮k臋 wraz z proszkiem przesia膰 na stolnic臋, doda膰 sch艂odzone mas艂o, jajka, 偶贸艂tka, cukry, 艣mietan臋 i posieka膰 wszystko no偶em. Zagnie艣膰 ciasto. Owin膮膰 w foli臋 spo偶ywcz膮 i w艂o偶y膰 do lod贸wki.

Jab艂ka obra膰, pokroi膰 na ma艂e cz膮stki i dusi膰 przez chwil臋 na ma艂ym ogniu. Pod koniec doda膰 ksylitol, rodzynki i bu艂k臋 tart膮. Wszystko wymiesza膰.
Blach臋 do pieczenia wy艂o偶y膰 papierem.
Z ca艂o艣ci ciasta odci膮膰 1/4, a 3/4 ciasta rozwa艂kowa膰 i wy艂o偶y膰 dno blachy.
Ciasto nak艂u膰 widelcem i w艂o偶y膰 do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na oko艂o 15 minut, gdy sp贸d si臋 lekko podpiecze wy艂o偶y膰 jab艂ka.

Reszt臋 ciasta rozwa艂kowa膰 i poci膮膰 na paski o szeroko艣ci oko艂o 1,5 cm i na cie艣cie u艂o偶y膰 kratk臋. Ponownie ciasto w艂o偶y膰 do piekarnika i piec jeszcze 35 minut.
Po upieczeniu, gdy ciasto wystygnie, posypa膰 ksylitolem.

Tw贸j dietetyk

Author Tw贸j dietetyk

More posts by Tw贸j dietetyk

Leave a Reply