Skip to main content

Nadzienie:
🍏1,5 kg jabłek
🍎4 łyżki ksylitolu
🍏1 łyżka tartej bułki
🍎100g rodzynek

Ciasto:
🍏4 szklanki mąki u mnie pół na pół pszenna zwykła i owsiana
🍎2 łyżeczki proszku do pieczenia
🍏175 g masła
🍎pół szklanki ksylitolu (zależnie od preferencji)
🍏2 łyżki aromatu waniliowego
🍎2 całe jajka
🍏2 żółtka
🍎3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Przygotowanie:
Mąkę wraz z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać schłodzone masło, jajka, żółtka, cukry, śmietanę i posiekać wszystko nożem. Zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.

Jabłka obrać, pokroić na małe cząstki i dusić przez chwilę na małym ogniu. Pod koniec dodać ksylitol, rodzynki i bułkę tartą. Wszystko wymieszać.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
Z całości ciasta odciąć 1/4, a 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno blachy.
Ciasto nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 15 minut, gdy spód się lekko podpiecze wyłożyć jabłka.

Resztę ciasta rozwałkować i pociąć na paski o szerokości około 1,5 cm i na cieście ułożyć kratkę. Ponownie ciasto włożyć do piekarnika i piec jeszcze 35 minut.
Po upieczeniu, gdy ciasto wystygnie, posypać ksylitolem.

Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk

Leave a Reply