Ciasto:
🍐230g mąki (użyłam pół na pól pszenna tortową i orkiszową)
🍐3 łyżki ksylitolu
🍐1 łyżeczka aromatu waniliowego
szczypta soli
🍐140g schłodzonego masła
🍐1 jajko
Nadzienie:
🍐4-5 gruszek
🍐1 łyżka ksylitolu
🍐2 łyżeczki cynamonu
🍐1 łyżka mąki orkiszowej
Przygotowanie:
Wymieszać razem mąkę, cukier, aromat wanilinowy, sól. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 40 minut do lodówki.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Dodać łyżkę cukru, cynamon i 1 łyżkę mąki, wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 do 40 cm. Na środku ciasta zaznaczyć okrąg o średnicy formy (po prostu ją odcisnąć lekko na środku)
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gruszki poukładać w zaznaczonym okręgu. Brzegi ciasta złożyć do środka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec przez około 45-50 minut, aż ładnie się przyrumieni.
Przed podaniem posypać ksylitolem i opcjonalnie płatkami migdałów.
Miłego wieczoru ❣️