Skip to main content

Z jednego przepisu wychodzą 3 porcje a jedna dostarcza

480 kcal, 13g białka, 29g tłuszczy, 41g węglowodanów

Osobiście nie znam nikogo kto by nie lubił naleśników

ja je uwielbiam w każdej postaci

są szybki w przygotowania a farsz możesz zrobić jaki tylko chcesz

smakują wyśmienicie ze wszystkim

Dzisiaj daję Ci propozycję pieczonego

Zapewne znasz go ale warto czasem przypomnieć nasze stare, dobre naleśniki

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (125 ml)
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • mała szczypta soli
  • masło
  • kilka śliwek węgierek/ jabłka/ porzeczek
  • do podania: cukier puder, klarowane masło, sok z cytryny

Wykonanie

Jajka ogrzać (np. włożyć do garnka z ciepłą wodą) lub wyjąć wcześniej z lodówki. Mleko delikatnie podgrzać lub ogrzać w temp. pokojowej.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Sklarować 4 łyżki masła (podgrzać w rondelku, zebrać i usunąć pianę). Owoce umyć, osuszyć, podzielić na połówki, tam gdzie potrzeba usunąć pestki.

Do blendera (stojącego, z kielichem) lub do miski  wbić jajka, dodać mleko, mąkę, cukier wanilinowy i sól. Na gazie postawić żaroodporną patelnię typu „skillet” lub inną patelnię, którą można wkładać do piekarnika. Podgrzać ją na średnim ogniu, a gdy będzie już gorąca, rozprowadzić po niej 2 łyżki klarowanego masła. Mieszankę składników z blendera krótko zmiksować (4 sekundy) na jednolitą masę i wlać powoli na patelnię. Na wierzchu rozłożyć owoce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia przez 20 minut, aż omlet miejscami urośnie i będzie dobrze zrumieniony i chrupiący.

Wyjąć z piekarnika i polać resztą klarowanego masła. Posypać cukrem pudrem (koniecznie, bo sam omlet nie jest słodki) i pokroić na porcje. Na talerzykach skrapiać sokiem z cytryny.

Wskazówki

Do przenoszenia żeliwnej patelni typu „skillet” należy używać rękawic kuchennych, bo rączka bardzo mocno się nagrzewa.

Uwaga! Jeśli nie mamy patelni lub naczynia, które można zarówno podgrzewać na ogniu jak i wstawiać do piekarnika, możemy użyć naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia. Zamiast na ogniu podgrzewamy ją w piekarniku i wlewamy w nią masę na omlet. Dalej pieczemy jak w przepisie.

Smacznego posiłku!

Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk

Leave a Reply