1 porcja z 2 dostarczy
666kcal, 34g białka, 25g tłuszczy, 69 węglowodanów
Wegetariańska pizza – czy to w ogóle ma jakiś sens ?
Oczywiście ! Absolutnie!
Ja od jakiegoś czasu jestem zwolenniczką jedzenia mięsa w ilościach minimalnych a już na pewno nie w każdym posiłku .
U mnie mięso w ostatnich czasach pojawia się jeden raz na dwa tygodnie i to tylko białe a chciałabym zaznaczyć że jeszcze niedawno nie wyobrażałam sobie życia bez mięsa
Ale powiem tak – jest mi z tym dobrze i swietnie się czuję
Nie znaczy, że ty także będziesz sie tak czuł jak ja , ważne by Twoje nawyki były dobrane pod Ciebie , pod to co lubisz oraz dawały Ci zdrowie i satysfakcje
Ale być może zainspiruje Ciebie do tego abyś zobaczył, że posiłki bezmięsne są także cudowne !
Składniki na 2 porcje
- mąka orkiszowa 200g
- woda ciepła 100 ml
- suszone drożdże 5g
- oliwa z oliwek 5g
- sól i pieprz do smaku
- pomidorki cherry 100g
- passata pomidorowa 125ml
- oregano do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- szpinak liściasty 150g
- 100 g ser kozi
Wykonanie
wszystkie składniki na pizze czyli mąka, woda, drożdże, sól, pieprz, oliwa z oliwek zagnieść i odstawić na 30 min.
W między czasie do garna włożyć pokrojony w kostkę czosnek i cebulę, delikatnie podsmażyć dodać passate, dodać czosnek, zioła i doprawić do smaku
Pizze rozłożyć na blachę – można delikatnie natłuścić oliwą – na górę sos, szpinak, pomidorki i ser kozi
170 stopni około 15-20 min
Smacznego!