Skip to main content

1 porcja z 2 dostarczy

666kcal, 34g białka, 25g tłuszczy, 69 węglowodanów

 

Wegetariańska pizza – czy to w ogóle ma jakiś sens ?

Oczywiście ! Absolutnie!

Ja od jakiegoś czasu jestem zwolenniczką jedzenia mięsa w ilościach minimalnych a już na pewno nie w każdym posiłku .

U mnie mięso w ostatnich czasach pojawia się jeden raz na dwa tygodnie i to tylko białe a chciałabym zaznaczyć że jeszcze niedawno nie wyobrażałam sobie życia bez mięsa

Ale powiem tak – jest mi z tym dobrze i swietnie się czuję

Nie znaczy, że ty także będziesz sie tak czuł jak ja , ważne by Twoje nawyki były dobrane pod Ciebie , pod to co lubisz oraz dawały Ci zdrowie i satysfakcje

 

Ale być może zainspiruje Ciebie do tego abyś zobaczył, że posiłki bezmięsne są także cudowne !

 

Składniki na 2 porcje

  • mąka orkiszowa 200g
  • woda ciepła 100 ml
  • suszone drożdże 5g
  • oliwa z oliwek 5g
  • sól i pieprz do smaku
  • pomidorki cherry 100g
  • passata pomidorowa 125ml
  • oregano do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • szpinak liściasty 150g
  • 100 g ser kozi

Wykonanie

wszystkie składniki na pizze czyli mąka, woda, drożdże, sól, pieprz, oliwa z oliwek zagnieść i odstawić na 30 min.

W między czasie do garna włożyć pokrojony w kostkę czosnek i cebulę, delikatnie podsmażyć dodać passate, dodać czosnek, zioła i doprawić do smaku

Pizze rozłożyć na blachę – można delikatnie natłuścić oliwą – na górę sos, szpinak, pomidorki i ser kozi

170 stopni około 15-20 min

Smacznego!

Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk

Leave a Reply