Skip to main content

Poznaj substancje słodzące ….

Jest ich naprawdę sporo ale dziś chciałam Ci przedstawić kilku dżentelmenów

Zapewne nie raz słyszeliście o aspartamie, neotam oraz syropie z agawy. Znasz, prawda ? Jeżeli nie to zapraszam Ciebie do lektury.

Aspartam

W 1981 roku zatwierdzono aspartam do stosowania w produktach suchych, w 1983 roku w napojach gazowanych. Niestety aspartam może być  przyczyną ponad 75%  niepożądanych działań. Wśród najbardziej występujących należą

  • Bóle głowy
  • Udar mózgu
  • Nudności
  • Otępienie
  • Skurcze mięśni
  • Przyrost masy ciała
  • Zmęczenie
  • Wysypka
  • Depresja
  • Drażliwość
  • Tachykardia
  • Bezsenność
  • Napady lęku
  • Zawroty głowy
  • Bóle stawów
  • Zaburzenia pamięci
  • Wiele innych

Aspartam składa się z kwasu asparaginowego aż w 40% . W mózgu asparginian i glutaminian działają jako neuroprzekaźniki ułatwiające przekazywanie informacji pomiędzy neuronami. Taka sytuacja powoduje umożliwienie napływu zbyt dużej ilości wapnia do wnętrza komórek nerwowych co doprowadza do śmierci części neuronów. Uszkadzający wpływ na komórki nerwowe wyjaśnia sytuację dlaczego nazywamy tą substancję ekscytotoksynami – tak masz rację, powodują one ekscytację. Kwas ten jest aminokwasem i spożyty w postaci wolnej zwiększa osoczowe stężenie asparaginianu i glutaminianu. Niestety nadmiar tych dwóch substancji doprowadza do wyniszczenia komórek nerwowych. Nie wiem czy jesteś świadom, ze do licznych chorób przewlekłych rozwijających się pod wpływem długotrwałego narażenia na działanie tych aminokwasów należą

  • SM
  • ALS
  • Hipoglikemia
  • Zaburzenia pamięci
  • AIDS
  • Zaburzenia hormonalne
  • Otępienie
  • Zaburzenia neuroendokrynne

Fenyloalanina to aż 50% ASPARTAMU. Jest to naturalnie występujący aminokwas w Twoim i moim  mózgu. Chorobą PKU czyli osoby z fenyloketonurią mają właśnie problem z jej metabolizowaniem, a dokładnie brakiem możliwości jej metabolizowania. Wykazano, że połączenie aspartamu z węglowodanami, może powodować nadmierne zwiększenie fenyloalaniny, także u osób które nie chorują na PKU. Nadmiar może doprowadzić do spadku serotoniny a to prosta droga to wszelkich zaburzeń nastroju. Nadmiar fenyloalaniny jest niebezpieczne dla noworodka i płodu. Taką ciekawostką jaką udało mi się przeczytać jakiś czas temu, to że nadmierne spożycie aspartamu może przyczynić się do zwiększenia sprzedaży leków z grupy inhibitorów zwrotnego wychwytu serotoniny. Dziwne ?

Metanol to 10% aspartamu i ta substancja jest śmiertelną trucizną. Ulega ona stopniowemu uwalnianiu w jelicie cienkim. Do wytworzenia metanolu dochodzi w momencie, gdy podgrzewasz aspartam do temperatury około 30 stopni C.                 

W  Naszych organizmach metanol ulega przekształceniu do formaaldechydu a ta substancja jest śmiertelną neurotoksyną. Do objawów zatrucia należą

  • Ból głowy
  • Szum w uszach
  • zawroty głowy
  • zaburzenia gastryczne
  • dreszcze
  • silne bóle kończyn
  • zaburzenia zachowania
  • zaburzenia widzenia

 

Ale jak ze wszystkim nadmiar wszystkiego nawet najbardziej zdrowego odżywienia nie jest dla Nas wskazany ! Jak ci za chwilkę pokaże dotyczy to także produktów, które uważane są za zdrowe. No cóż, czytaj dalej….

Neotam

Jest jednym z najnowszych dodatków do produktów spożywczych – sztucznie słodząca substancja i znajdziemy go pod symbolem E-961 zatem uwaga na etykiety!

Neotam jest 13 tysięcy razy bardziej słodszy od cukru i około 30 krotnie bardziej od aspartamu, więc kolega po fachu ma konkurencję. Problem z tą substancją jest taki że FDA nie potrafi na chwilę obecną określić bezpiecznej dawki zatem po co go dodawać ?

Syrop z agawy

Czy wiesz o tym, ze agawa po fermentacji jest używana do produkcji tequili a ona jest najpopularniejszym meksykańskim napojem. Zatem Agawa rośnie w Meksyku i jest powszechnie stosowana jako lek ziołowy. A teraz do brzegu. Nektar z agawy to inaczej syrop z agawy a to nic innego jak bardzo zagęszczony syrop fruktozowy wytwarzany w labo, pozbawiony wszystkiego oprócz słodkiego smaku. Niestety reklama dźwignia handlu i syrop z agawy stał się super popularny i nadużywany a wiecie przez kogo ? Przede wszystkim przez osoby, które dbają o swoje zdrowie. Zatem zobacz kochany czytelniku, jak łatwo można owinąć i wywrócić wszystko do góry nogami. I chociaż ten produkt ma niski IG nie oznacza, ze masz go używać do wszystkiego !

Zatem rozsądek i jeszcze raz rozsądek.

Sukraloza a handlowa jej nazwa Splenda NIE jest cukrem ! Jest to sztuczna substancja słodząca zawierająca chlor, OMG  dobrze czytasz chlor !

Substancja ta została zarejestrowana w 1998 roku jako słodzik spożywczy przeznaczony do wypieków, napoi bezalkoholowych, sokach owocowych i galaretkach i jest ogólnie dopuszczona jako słodzik we wszystkich przetworzonych produktach spożywczych. Przeczytaj to raz jeszcze i zastanów się nad swoją dietą a przede wszystkim na dietą swojego dziecka .

Niestety fakt jest taki – nadmierne stosowanie substancji słodzących sieje spustoszenie w organizmie a jak czytasz wiele tych substancji znajdziesz w produktach więc o przekroczenie normy myślę, że nie trudno !

Suklaroza zmniejsza aż o połowę ilości dobrych bakterii jelitowych i podwyższa Ph w jelicie. Budowa tej substancji jest podobna do DDT. Cząsteczki cukru tego rodzaju nie występują naturalnie w przyrodzie a co za tym idzie, no przecież wiesz, organizm nie potrafi tego metabolizować i konsekwencję tego jest że nie jest trawiona i metabolizowana a zatem nie dostarcza kcal. Myślisz i dobrze a ja mówię nie dobrze , bo może być przyczyną

  • zaburzeń gastrycznych
  • drgawek
  • zawrotów głowy
  • reakcje alergiczne
  • wzrost glikemii
  • wzrost masy ciała

 

Zatem kochani niestety LUPA i do sklepu jak detektyw !

Dobrym rozwiązaniem jest zamiana na miód, ksylitol, erytrol  ale także w umiarze

Bo najlepszy cukier to brak cukru

Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk

Leave a Reply