1 porcja zawiera 690 kcal, 39g Białka, 33g tłuszczy, 58g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
300g łososia świeżego
120g makaronu ryżowego
40g sezamu
24g soku z limonki
20g sosu sojowego
20g cukru
10g octu ryżowego
plaster imbiru
2 szklanki kapusty kiszonej
Przygotowanie:
Łososia zamarynować w mieszance sosu sojowego (2 łyżki), soku z limonki (2 łyżki), cukru lub miodu (1 łyżeczka), 1 łyżeczce mielonego imbiru, szczypcie soli lub łyżeczce sosu rybnego i szczypcie pieprzu. Odstawić na około 1 godzinę lub dłużej jeśli mamy czas. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wyjąć łososia z marynaty i delikatnie osuszyć. Resztę marynaty (jeśli taka pozostała) wlać do rondelka, dodać 3 dodatkowe łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę cukru lub miodu i zagotować. Gotować przez 1 – 2 minuty aż sos zgęstnieje, odstawić. Dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać, odstawić.
Łososia obtoczyć w sezamie i położyć na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką (smażymy bez użycia tłuszczu). Smażyć przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu, uważając aby ziarna tylko się lekko zrumieniły a nie spaliły, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne około 2 minuty, obsmażyć jeszcze po minucie z dwóch pozostałych stron. Łosoś nie może być przesuszony, mięso ma być delikatne i miękkie. Czas smażenia zależy od grubości filetu i może się różnić.
Makaron podgrzać jeśli ostygł i podawać do łososia z surówką.