Składniki na jedna blachę:
Spód:
- 2 opakowania herbatników typu 'petitki’, tu bezglutenowe
Słony karmel:
- 1 szklanka cukru, tu ksylitol
- 4 łyżki wody
- 120 ml śmietany kremówki 30% lub 36% bez laktozy
- 30 g masła
- duża szczypta soli
Do małego garnuszka wsypać ksylitol, dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc gazu, gotować do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszać) aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, końcowo na bursztynowozłoty.
Ściągnąć z palnika i ostrożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Dodać masło i sól. Wymieszać do połączenia. Postawić w powrotem na palnik i pogotować około 30 sekund, mieszając. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Popcorn:
- ziarna kukurydzy do popcornu
- olej
- sól
Patelnię lub szerszy garnek przykryć cienką warstwą oleju. Mocno rozgrzać, wrzucić pojedynczą warstwę kukurydzy, przykryć pokrywką. Prażyć kukurydzę, zmniejszając moc palnika w momencie gdy jej ziarenka zaczną się otwierać. Po otworzeniu się wszystkich ziarenek (hałas ustanie) ściągnąć z palnika, odkryć pokrywkę, posolić i wystudzić.
Masa serowa:
- 750 g twarogu półtłustego, zmielonego trzykrotnie
- 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 duże jajka
- 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka pasty z wanilii, ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki, jeden przy drugim. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 – 50 minut, najlepiej bez termobiegu. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć, wystudzić (najlepiej przez noc).
Kolejnego dnia na wierzch sernika wyłożyć karmel, odkładając kilka łyżek do dekoracji (jeśli karmel mocno zgęstnieje należy włożyć słoiczek z karmelem na kilkanaście sekund do mikrofali i podgrzać). Na warstwę karmelu wysypać popcorn i polać odłożonym karmelem.