Składniki:
Spód:
- 160 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
- 40 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
- 250 g ricotty (1 opakowanie), w temperaturze pokojowej
- 250 g mascarpone (1 opakowanie), w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka (250 ml) śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 10 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) lub 3 listki żelatyny + 50 ml wody
- 150 g snickersów, grubo posiekanych
W misie miksera umieścić ricottę, mascarpone, cukier puder i waniliię. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.
Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.
W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową. Dodać posiekane Snickersy i delikatnie wymieszać.
Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce do momentu stężenia sernika.
Polewa:
- 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego stężenia sosu.
Na końcu posypać orzeszkami. Polać gęstniejącą polewą czekoladową, wyrównać. Wierzch posypać orzeszkami.
Przechowywać w lodówce. Uwaga: po przekrojeniu na kawałki często wypływa karmel z kawałków batoników – to normalne.