Składniki:
- 100g świeżego szpinaku
- 1 garść borówek amerykańskich
- 1 garść malin
- 100g sera halloumi
- 1 garść płatków migdałów
- Sos:
- 1 miodu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka musztardy np. dijon
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj ser. W tym celu pokrój go na plastry grubości około 1 cm i zgrilluj na patelni lub w piekarniku na kratce grillowej. Wystarczy kilka minut – plastry sera będą gotowe jak pojawią się na nich ciemne paski. Możesz użyć trochę oliwy, żeby ser łatwo odchodził od patelni.
Przygotuj sos – po prostu wymieszaj oliwę, wodę miód i dopraw do smaku. Jeśli chcesz, aby sos był bardziej osty dodaj odrobinę musztardy.
Szpianak rozłóż na talerzu, następnie ułóż wystudzone kawałki sera. Dodaj maliny i borówki i posyp wszystko płatkami migdałowymi. Na końcu polej sałatkę sosem.