Składniki:
- 6 pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 3 kromki chleba pszennego
- 1 mały ogórek
- 1 mała cebula
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chilli czerwona
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 8 łyżek pestek dynii
Przygotowanie:
Paprykę skropić oliwą i zapiec ok. 20 min tak żeby łatwo było ściągając skórkę. Ogórka pokroić w kostkę (można wcześniej obrać). Pomidory sparzyć i ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę. Cebule posiekać. Do blendera wrzucić warzywa, chleb i dolać octu. Zmiksować. Potem dolać oliwy i dodać przyprawy. Papryczkę chilii posiekać bez pestek i dodać na końcu. Zmiksować wszystko na gładką masę. Schłodzić chłodnik około 2 godziny przed podaniem. Pestki dynii uprażyć na suchej patelni i przybrać nimi gazzpacho już w miskach.
* ważne jest, żeby najpierw dodać do warzyw sam ocet, a później po zmiksowaniu oliwę. Zapobiegnie to oddzieleniu się warstwy oliwy na powierzchni chłodnika.