Składniki na 2 porcje:
🍅 10szt pomidorów koktajlowych
🍅 3 duże pomidory
🍅 Cebula
🍅 1 szklanka ryżu arborio
🍅 Szklanka bulionu
🍅 Sól, pieprz, bazylia
🍅 Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Duże pomidory pokrój, cebulę takze i zmiksuj je na mus. Na patelni dodaj oliwę, wsyp ryż i go obsmaż przez 2-4 min. Zalej woda do przykrycia i gotuj. Dolewaj wodę, wtedy jak poprzednią porcja wyparuje. Zrób tak trzy razy. A potem dolej bulionu i duś wszystko aż ryż będzie półtwardy. Następnie dodaj zmiksowane pomidory i znów gotuj do odparowania aż ryż będzie al dente.
Pomidory koktajlowe przekrój na połówki, podsmaż osobno na oliwie. Dodaj je do risotto.
Na końcu dopraw. Podaj że świeżymi listkami bazyli.