Skip to main content

Codziennie jesteśmy zawalani reklamami cudownych środków na zgagę, refluks czy pieczenie w przełyku. Środki zmniejszące ilość kwasu solnego czy zobojętniające kwas to prawie jak cudowne tableteczki, które rozwiążą każdy problem, ale czy na pewno?

Po co nam kwas solny w żołądku?
PH żołądka powinno oscylować między 1,5-2,0!!!!!!
Tak w takim środowisku mogą działać enzymy żołądka np. Pepsyna, która trawi białka na mniejsze fragmenty. Takie pH jest też naszym strażnikiem który zwalcza bakterie, grzyby, działa dezynfekująco,niszczy jajeczka pasożytów i innych patogenów
Co dzieje się dalej? Treść pokarmowa o kwaśnym odczynie przedostaje się z żołądka do jelita cienkiego. Niskie pH pokarmu pobudza błonę dwunastnicy do wydzielania hormonów jelitowych (sekretyny, cholecystokininy), a te wzmagają wydzielanie soku trzustkowego i żółci. Takim sposobem pH naszego żołądka w dalszej kolejności wpływa na trawienie na poziome jelit.
Gdy my uczucie pieczenia w przełyku czy zgagi najłatwiej wziąść tabletkę bo mamy nadkwasotę 🙉a tak na prawdę świadczy to tylko o tym że nasza treść żołądka wraz z sokami cofa nam się do przełyku, bo nie domyka się zwieracz przełyku. Pamiętajmy że im większy kwas w żołądku tym większy ciąg i zwieracz się zaciska. Często mamy niedokwaszony żołądek, ale pH nawet 4czy 5 będzie nam dawało uczucie pieczenia bo to nadal kwas. To jakby podstawić miskę pod cieknący kran a nie wymiana czy uszczelnienie odpływu pod zlewem.
Co się dzieje jak na siłę podnosimy pH żołądka?

Jeżeli nasz żołądek ma za wysokie pH – powyżej 3, białka nie są odpowiednio trawione. Niestety daje to nam duże ryzyko niedoborów aminokwasów egzogennych oraz wielu innych substancji, np. Witaminy z gr B ? Nierozłożone białka zalegają w dwunastnicy gnijąc i rozwalając nasza florę bakteryjną. Wysokie pH żołądka to idealny czas dla Helicobacter pylori. Bakteria ta posiada Witkę dzięki której wczepia się w błonę śluzową żołądka, wywołując nadżerki, wrzody żołądka i może być powodem nowotworu żołądka 😔😔
Dodatkowo podnosząc pH żołądka możemy nabawić się SiBO, czyli przerostu bakterii w jelicie cienkim, które daje nam uczucie wzdęcia i taki ciazowy brzuch zwłaszcza po spożyciu pokarmów wysoko Foodmapowych.
Nie popadam w przesadę pisząc że wysokie pH żołądka które sobie fundujemy cudownymi tableteczkami, może nas doprowadzić do zawału czy chorób niedokrwiennych serca. Źle wchłanianie wit z grupy B i folianow to zła metylacja i przez to wysoki poziom homocysteiny, i przewlekłe stany zapalne naczyń kwrinosnych.!!!Tak tak. Wszyscy tylko o tym cholesterolu gadają a to homocysteiny jest cholesterolem 21wieku!!! To o jej poziom mamy dbać i jej poziom powinien się wahać między 6-8.
Na prawdę zastanówmy się raz jeszcze, gdy sięgniemy po IPP czy mant…. sranti!!!!


Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk

Leave a Reply