Skip to main content

kcal 595; proteiny 37,5g; węglowodany 4g; tłuszcze 47,9g w tym TN 26G; TJN 14,3G, WNKT 1,8G

Trudność przygotowania: łatwy

Czas przygotowania: 70 minut

Ilość porcji: 6

 

Jeżeli są tu miłośnicy diety keto to ten przepis wymiata. Makaron zrobiony z jajka i sera, pozwala przede wszystkim cieszyć się pysznym posiłkiem jednocześnie zachowując tak niski poziom węglowodanów.

 

Składniki

  • 2 jajka
  • 110 g serka śmietankowego
  • 75g parmezanu
  • 250g mozzarella
  • 400g mielona wołowina
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 50g passatta pomidorowa
  • 125ml woda
  • 400g kwaśna śmietana
  • zioła: oregano, czosnek, sól, pieprz,bazylia

Wykonanie

  • Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
  • Połącz za pomocą miksera jajka, serek, 1/2 mozzarellę, 1/3 parmezan, zioła i wymieszać. Przenosimy na blachę i pieczemy około 20 minut.
  • Oliwę rozgrzewamy, wrzucamy mięso, dodajemy passatę i doprawiamy do smaku. Dusimy ok 10 minut
  • Dodajemy pozostałą mozzarellę, parmezan i kwaśną śmietaną, pozostawić ok 100g na górę.
  • Kiedy arkusz lasagne się upiecze, studzimy i kroimy na  3 części
  • Układamy 1 arkusz w naczyniu żaroodpornym najlepiej do lasagne, dodajemy farsz i tak naprzemiennie aż do wyczerpania składników.
  • Na górę dajemy pozostałą śmietanę i pieczemy 20 minut

 

Smacznego posiłku

Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk

Leave a Reply