kcal 595; proteiny 37,5g; węglowodany 4g; tłuszcze 47,9g w tym TN 26G; TJN 14,3G, WNKT 1,8G
Trudność przygotowania: łatwy
Czas przygotowania: 70 minut
Ilość porcji: 6
Jeżeli są tu miłośnicy diety keto to ten przepis wymiata. Makaron zrobiony z jajka i sera, pozwala przede wszystkim cieszyć się pysznym posiłkiem jednocześnie zachowując tak niski poziom węglowodanów.
Składniki
- 2 jajka
- 110 g serka śmietankowego
- 75g parmezanu
- 250g mozzarella
- 400g mielona wołowina
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 50g passatta pomidorowa
- 125ml woda
- 400g kwaśna śmietana
- zioła: oregano, czosnek, sól, pieprz,bazylia
Wykonanie
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
- Połącz za pomocą miksera jajka, serek, 1/2 mozzarellę, 1/3 parmezan, zioła i wymieszać. Przenosimy na blachę i pieczemy około 20 minut.
- Oliwę rozgrzewamy, wrzucamy mięso, dodajemy passatę i doprawiamy do smaku. Dusimy ok 10 minut
- Dodajemy pozostałą mozzarellę, parmezan i kwaśną śmietaną, pozostawić ok 100g na górę.
- Kiedy arkusz lasagne się upiecze, studzimy i kroimy na 3 części
- Układamy 1 arkusz w naczyniu żaroodpornym najlepiej do lasagne, dodajemy farsz i tak naprzemiennie aż do wyczerpania składników.
- Na górę dajemy pozostałą śmietanę i pieczemy 20 minut
Smacznego posiłku