Jeśli chodzi o tartę flambee, tylko niebo jest granicą ! Pyszne wegetariańskie połączenie sera koziego i gruszki trzeba wypróbować. Idealne smaki na jesień czy zimę. Zamiast gruszki możesz użyć jabłka lub fig
Składniki
Mąka orkiszowa – 170 g (11.3 x Łyżka)
Drożdże piekarskie, prasowane – 8 g (0.1 x Opakowanie)
Woda – 90 g (0.4 x Szklanka)
Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
Ser, kozi (miękki) – 100 g (0.7 x Opakowanie)
Śmietana, 18% tłuszczu – 100 g (4 x Łyżka)
Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
Gruszka – 200 g (1.5 x Sztuka)
Orzechy włoskie – 30 g (2 x Łyżka)
Miód pszczeli – 24 g (1 x Łyżka)
Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
W misce łączymy mąkę i sól. Drożdże mieszamy z letnią wodą. Następnie do wody dodajemy oiwę z oliwek i mieszamy z mąką tak aby zrobić gładkie ciasto.
Przykrywamy miskę i odstawiamy na 45 minut. Następnie ser kozi mieszamy ze śmietaną i cebulą pokrojoną w kostkę drobną. Gruszkę dzielimy na pół i kroimy w cienkie plastry. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Zagniatamy ponownie ciasto. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy ciasto mieszanką z serem i na wierzch układamy gruszkę. Pieczemy około 20 minut, po 15 minut pieczenia posypujemy orzechy i pieczemy jeszcze 5 minut. Skrapiamy miodem
Smacznego
1/2 porcje zawiera
- 763 kcal
- 36 g tłuszczy
- 27g białka
- 78g węglowodanów