1 porcja zawiera:
609 kcal 22g białka, 21 tłuszczy, 78g węglowodanów
Składniki:
Składniki na 2 porcje:
200g jogurtu naturalnego
150g mąki
szklanka jagód
100g brzoskwini
20g oliwy z oliwek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki syropu klonowego
120g malin
2 jaja
Przygotowanie:
Wymieszać jogurt z jajkami za pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na wolnych obrotach. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia (najlepiej bezpośrednio przez sitko) i wymieszać lub delikatnie zmiksować tylko do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką.
Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), dodac tłuszcz, nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy.
Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Podawać z owocami i polać syropem klonowym.