Kto nie lubi pizzy ?
No może ktoś się znajdzie – ja jestem jej miłośniczka pod każdym względem
Dziś chcę ci pokazać fajny przepis na fajny dodatek do Twojej codziennej diety
Nie musisz rezygnować z tego co lubisz ale zawsze możesz tak pokombinować aby dana potrawa zawierała mniej kcal
Składniki
- 1 ugotowany średni burak pokrojony w kosteczkę
- 250g mąki orkiszowej
- 150 g sera feta
- 100 ml ciepłej wody
- 30 g ziarna słonecznika
- 40 ml oliwy z oliwek
- 4 g suszonych drożdży
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki erytrolu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól. Dolewamy wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto, dodajemy oliwę i zagniatamy ponownie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
Ciasto dzielimy na 2 porcje.
Wałkujemy na wielkość patelni. Rozgrzewamy lekko patelnię i smarujemy delikatnie oliwą. Smażymy ciasto pod przykryciem kilka minut, aż przypiecze się od spodu. Odwracamy placek na drugą stronę, smarujemy go delikatnie oliwą i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posypujemy oregano, dodajmy połowę buraczków, fetę i słonecznik. Smażymy kolejne kilka minut pod przykryciem i podajemy
Z drugą połówką ciasta robimy dokładnie to samo
1 z 2 porcji dostarczy Ci
- 856 kcal
- 34,8g białka
- 41g tłuszczy
- 81g węglowodanów
Smacznego!