Niebo w ustach ….
Ja przeważnie do makowców to jak mawia mój syn /nie zabałdzo/ hehe
Aż tutaj kiedy dostałam piękne jabłka z sadu moich rodziców i lezał mak obok pomyslałam … a moze zmieniły mi się smaki
i wiecie co……
przepis jest obłędny …
Składniki
- 400 g suchego maku
- 100 g masła
- 5 jajek
- 50g ksylitolu
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- 200 g suszonych rodzynek
- 100 g kaszy manny
- 3 starte jabłka
Wykonanie
Mak zalać zimną woda i gotować około 20 minut, nadmiar odlać wody. Zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć z ksylitolem i jajkami. Dodać następnie miód i połączyć składniki. Do maku dodać mase jajeczną, kasze mannę, proszek, starte jabłka, rodzynki, wymieszać. Do foremki u mnie kwadratowa i pieczemy 60 minut w tem 180 stopni
Czy wiesz, ze z przepisu wyjdzie Ci aż 20 porcji ? Mam nadzieję, że masz dużą rodzinę lub dużo przyjaciół bo jak nie to gwarantuję, że cała blaszka Cie pochłonie
1 kawałek dostarczy Ci
- 240 kcal
- 6g białka
- 14g tłuszczy
- 18g węglowodanów
Koniecznie podziel się opinią !
Smacznego !