Skip to main content

Niebo w ustach ….

Ja przeważnie do makowców to jak mawia mój syn /nie zabałdzo/ hehe

Aż tutaj kiedy dostałam piękne jabłka z sadu moich rodziców i lezał mak obok pomyslałam … a moze zmieniły mi się smaki

i wiecie co……

przepis jest obłędny …

Składniki

  • 400 g suchego maku
  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 50g ksylitolu
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g suszonych rodzynek
  • 100 g kaszy manny
  • 3 starte jabłka

Wykonanie

Mak zalać zimną woda i gotować około 20 minut, nadmiar odlać wody. Zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć z ksylitolem i jajkami. Dodać następnie miód i połączyć składniki. Do maku dodać mase jajeczną, kasze mannę, proszek, starte jabłka, rodzynki, wymieszać. Do foremki u mnie kwadratowa i pieczemy 60 minut w tem 180 stopni

Czy wiesz, ze z przepisu wyjdzie Ci aż 20 porcji ? Mam nadzieję, że masz dużą rodzinę lub dużo przyjaciół bo jak nie to gwarantuję, że cała blaszka Cie pochłonie

1 kawałek dostarczy Ci

  • 240 kcal
  • 6g białka
  • 14g tłuszczy
  • 18g węglowodanów

Koniecznie podziel się opinią !

Smacznego !

Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk

Leave a Reply