1 porcja zawiera
Składniki na 1 porcje:
50g kukurydzy konserwowej
200g kalafiora
200g dynii
100g batatów
50g cebuli
50g ryżu brązowego
30g cheddara
10g oliwy z oliwek
200g pomidorów z puszki
przyprawy: imbir, cynamon, tymianek, sól ,pieprz, ostra papryka
Przygotowanie:
Cebulę obrać, przekroić na pół, następnie pokroić w kosteczkę. Rozgrzać olej w woku lub garnku, dodać cebulę i od czasu do czasu mieszając zeszklić ją, ok. 5 minut. Dodać obrany i starty czosnek oraz obrany i starty imbir (bez włókien). Mieszając smażyć przez 1 minutę. Dodać przyprawy, wymieszać i chwilę razem podsmażać, aż uwolni się aromat. Dodać pomidory oraz wodę i zagotować. W międzyczasie dodać obrane i pokrojone w kosteczkę bataty oraz doprawić solą oraz pieprzem. Po zagotowaniu gotować przez 30 minut bez przykrycia. Podzielić kalafiora na małe różyczki i dodać do potrawy. Dodać kukurydzę. Wlać mleko kokosowe, wymieszać, przykryć pokrywą i gotować przez ok. 10 minut. W międzyczasie uprażyć orzechy na suchej patelni. Curry podawać z ryżem, orzechami. Na końcu posypać cheddarem.