Lato, lato, lato …..
Kto nie lubi tego czasu , pełnego kolorowych warzyw i owoców a przede wszystkim mających smak
Papryka czerwona jest bogata w witaminę C , beta karoten, wapń, potas. Papryka pomaga nam obnizyć ciśnienie krwi oraz wspomaga Twój organizm przed chorobami układu krążenia.
Czy wiesz, że papryka czerwona zawiera wiecej witaminy C niż cytryna ?
Oczywiście musimy także podkreślić, że obróbka termiczna zmniejsza super wartości odżywcze więc jeżeli możesz i nie masz przeciwwskazań to zjadaj ją na surowo 🙂
Ale dzisiaj chciałabym Ciebie zachęcić do tego, ze sos to nie tylko gotowy w słoiku czy z torebki ale możesz go zrobić sama bez żadnych dodatków typu mąka, glutaminian 🙂
Flawonoidy to silne przeciwutleniacze, które znajdują się w czerwonych i pomarańczowych warzywach. Według naukowców substancje te mogą mieć silne działanie przeciwnowotworowe. Badania sugerują, że zdrowa dieta może zapobiegać nowotworom. Dotychczas poznano ok. 4 tysiące związków flawonoidowych, które znajdują się w kwiatach, liściach i owocach roślin. Działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo i biorą udział w kontrolowaniu replikacji komórek.
Wszystkie składniki zakupiłam w sklepie Lidl
Składniki na 3 porcje
- 4 podłużne papryki
- Kubeczek 100 g jogurtu kokosowego
- 200 g makaronu rurki gryczany
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki sera parmezan
- 1 średnia cebula czerwona
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- olej koksowy 1 łyżeczka
- listki bazylii do dekoracji
- sól, pieprz, kurkuma, curry, papryka czerwona ostra
Przygotowanie
Papryki umyć, wydrążyć, pokroić na połówki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym , polać oliwą, dodać w całości w łupinkach czosnek i piec w piekarniki 30 min 200 stopni. Następnie wyciągnąć i odstawić na około 10 min.
Czosnek obrać i zblendować na sos z papryką. Na patelni rozpuścić olej kokosowy, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę czerwoną , dodać sos paprykowy, jogurt kokosowy, doprawić do smaku.
Makaron ugotować z odrobiną soli, przełożyć do miseczek, polać sosem, posypać serem i udekorować bazylią
To był mój posiłek kolacyjny i zjedzony o godzinie 21.00 a na żołądku lekko i przyjemnie było zasnąć
Taka 1 porcja dostarczy Ci
- 467 kcal
- 12g białka
- 15g tłuszczy
- 63g węglowodanów