Skip to main content

Lato, lato, lato …..

Kto nie lubi tego czasu , pełnego kolorowych warzyw i owoców a przede wszystkim mających  smak

Papryka czerwona jest bogata w witaminę C , beta karoten, wapń, potas. Papryka pomaga nam obnizyć ciśnienie krwi oraz wspomaga Twój organizm przed chorobami układu krążenia.

Czy wiesz, że papryka czerwona zawiera wiecej witaminy C niż cytryna ?

Oczywiście musimy także podkreślić, że obróbka termiczna zmniejsza super wartości odżywcze więc jeżeli możesz i nie masz przeciwwskazań to zjadaj ją na surowo 🙂

Ale dzisiaj chciałabym Ciebie zachęcić do tego, ze sos to nie tylko gotowy w słoiku czy z torebki ale możesz go zrobić sama bez żadnych dodatków typu mąka, glutaminian 🙂

Flawonoidy to silne przeciwutleniacze, które znajdują się w czerwonych i pomarańczowych warzywach. Według naukowców substancje te mogą mieć silne działanie przeciwnowotworowe. Badania sugerują, że zdrowa dieta może zapobiegać nowotworom. Dotychczas poznano ok. 4 tysiące związków flawonoidowych, które znajdują się w kwiatach, liściach i owocach roślin. Działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo i biorą udział w kontrolowaniu replikacji komórek.

 

Wszystkie składniki zakupiłam w sklepie Lidl

Składniki na 3 porcje

  • 4 podłużne papryki
  • Kubeczek 100 g jogurtu kokosowego
  • 200 g makaronu rurki gryczany
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sera parmezan
  • 1 średnia cebula czerwona
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • olej koksowy 1 łyżeczka
  • listki bazylii do dekoracji
  • sól, pieprz, kurkuma, curry, papryka czerwona ostra

Przygotowanie

Papryki umyć, wydrążyć, pokroić na połówki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym , polać oliwą, dodać w całości w łupinkach czosnek i piec w piekarniki 30 min 200 stopni. Następnie wyciągnąć i odstawić na około 10 min.

Czosnek obrać i zblendować na sos z papryką. Na patelni rozpuścić olej kokosowy, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę czerwoną , dodać sos paprykowy, jogurt kokosowy, doprawić do smaku.

Makaron ugotować z odrobiną soli, przełożyć do miseczek, polać sosem, posypać serem i udekorować bazylią

To był mój posiłek kolacyjny i zjedzony o godzinie 21.00 a na żołądku lekko i przyjemnie było zasnąć

Taka 1 porcja dostarczy Ci

  • 467 kcal
  • 12g białka
  • 15g tłuszczy
  • 63g węglowodanów

 

 

 

Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk

Leave a Reply