Skip to main content
AktualnościCzytelnia

Kwas foliowy

By 2020-06-255 lutego, 2024No Comments

Kwas foliowy – czy tylko kobiety w ciąży powinny go suplementować ?

Naturalny kwas foliowy, inaczej witamina B9 został odkryty w XX wieku. Syntetyczna postać została wyprodukowana dopiero 5 lat później i od tego czasu można uznać iż był to pierwszy suplement tej witaminy.

Kwas foliowy należy do grupy folianów -związków biologicznie czynnych, z których to właśnie B9 ma największą przyswajalność i stabilność. Foliany bardzo szybko ulegają rozkładowi w wyniku działania wysokiej temperatury, niskiego pH i światła, natomiast kwas foliowy wykazuje stabilność nawet przez wiele miesięcy.

Najlepszy źródłem kwasu foliowego w pożywieniu to soczewica, szpinak, ciecierzyca, szparagi, fasola, brukselka, awokado – w kolejności od najwyższej zawartości.

 

Skutkami niedoboru są:

uczucie przemęczenia i kłopoty z koncentracją – najczęściej

niedokrwistość megaloblastyczna

zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek w organizmie

zaburzenia w trawieniu i we wchłanianiu składników odżywczych, biegunka, zmniejszony apetyt, obniżona masa ciała

stany lękowe, niepokoju, bezsenność

stany zapalne języka oraz błony śluzowej warg (afty, zajady, czasem opryszczka)

bóle głowy, kołatanie serca, przedwczesna siwizna

 

Natomiast sam niedobór kwasu foliowego obserwuje się najczęściej u osób z anemią (w efekcie końcowym każdego rodzaju), z choroba alkoholową, depresją, schorzeniami jelitowo-żołądkowymi, mutacją genu MTHFR.

Zapotrzebowanie na B9 zależy oczywiście od płci, wieku, stanu fizjologicznego. Inne zapotrzebowanie ma mama karmiąca piersią w połogu a inne pan po 60tym roku życia a jeszcze inne kobieta 30letnia z anemia i problemami jelitowymi.

Dawkę dobiera wyłącznie lekarz lub dietetyk.

Poziom kwasu foliowego warto sprawdzić kiedy jesteś stałe zmęczony, masz przewlekłe zgagi, jesteś zarażony bakterią H. Pylori, masz niską henoglobinę.

Natomiast jeśli suplementacja kwasem foliowym nie podwyższa poziomu we krwi, warto zwrócić uwagę na polimorfizm genu MTHFR. Zmiana ta może mieć wpływ na obniżenie przyswajania standardowego kwasu foliowego.Wtedy warto włączyć suplementacją zmetylowanego kwasu foliowego, czyli takiego bardziej wchłanialnego.

Czy można przedawkować kwas foliowy ?

Oczywiście ! Jednak jest to ciężka „praca”, bowiem zażywając suplementy nigdy nie wchłaniają się one w 100%. Drugą kwestią jest to, że w związku z tym, że łatwo rozpuszcza się w wodzie, jego nadmiar może być szybko wydalany z moczem.

Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk

Leave a Reply