Składniki na pesto z czosnku niedźwiedziego:
– duży pęczek czosnku niedźwiedziego (umyty)
– 100 g uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
– 125 ml tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
– łyżeczka soku z cytryny (nie jest konieczna, ale uważam, że dobrze robi na smak)
– sól do smaku (u mnie 2/3 łyżeczki)
Wykonanie:
Liście czosnku niedźwiedziego kroimy na mniejsze kawałki, uprażone orzechy lekko siekamy na desce. Wszystkie składniki razem z olejem, solą i sokiem z cytryny umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy. Blender ręczny zrobi dokładnie to samo.
Przechowujemy w lodówce w słoiku. Na górę warto wlać jeszcze trochę oleju, by odciąć dostęp powietrza, podobnie jak robi się w przypadku pesto z bazylii. Można mrozić.
Składniki:
- 50 g makaronu gryczanego
- 2 łyżki startego sera parmezan
- 100 g tuńczyka ze słoika
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg wskazań na opakowaniu, wymieszać następnie z 3 łyżkami pesto, dodać tuńczyka i posypać parmezanem.
Smacznego 🙂