Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 100 g fety
- 3 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- płatki chili
- podłużny ciemny chleb
- szczypiorek
- kiełki np. słonecznika
- łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Awokado rozcinamy wzdłuż, wyjmujemy pestkę i przy pomocy łyżki wydrążamy miąższ. Dodajemy fetę, czosnek, pieprz i chili. Dolewamy łyżeczkę soku z cytryny, aby awokado nam nie ciemniało i pasta miała piękny kolor. Miksujemy na gładką pastę (w miarę długo, aby ser był dobrze roztarty i nie było w naszej paście grudek). Jeśli trzeba (feta jest słona) doprawiamy solą.
Szczypiorek kroimy. Na kromkach chleba smarujemy pastę z awokado, posypujemy szczypiorkiem, dekorujemy kiełkami oraz świeżo mielonym pieprzem