Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu, smaczne i pięknie wygląda … jedyny minus to, że koszt jego wykonania nie należy do najtańszych :/
Jeżeli obecnie jesteś na redukcji , tak jak ja 🙂 a nie chcesz czuć się samotnie na rodzinnej imprezie to powinieneś skorzystać z mojej propozycji 🙂 Uwierz mi nikt nie zauważy braku cukru 🙂 a Ty nie będziesz mieć wyrzutów sumienia !
Ale jeżeli jesteś osobą, która uważa na ilość węglowodanów w diecie i ma od czasu do czasu ochotę poszaleć to ten przepis być może jest dla Ciebie 🙂
Ja szczerze powiem, ze nie zdążyłam spróbować bo się rozeszło migiem 😛
Przepis jest na 8 porcji, 1 porcja dostarczy
- 447 kcal
- 16g białka
- 32g tłuszcze
- 28g węglowodanów
Składniki
- 200 g zmielonych migdałów
- 50 g masła orzechowego
- 5 łyżek ksylitolu
- 500g truskawek mrożonych
- 50 ml wody
- 18 liści żelatyny
- 20g płatki kokosowe
- 2 limonki
- 1000g jogurtu skyr naturalny
- jajo
Wykonanie
Zmielone orzechy, jajo, masło orzechowe , 2 łyżki ksylitolu wymieszaj w rączkach, wyłóż na formę wyłożoną papierem. Pieczemy 20 minut 180 stopni.
Truskawki razem z wodą, płatkami kokosowymi (kupiłam w sieci sklep Carefour) i 3 łyżkami ksylitolu gotowałam w garnku przez około 5 minut. Następnie zmiksowałam 6 liści żelatyny zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Taką masę truskawkową wylałam na schłodzony spód i do lodówki do stężenia.
Sok z limonek podgrzałam razem z resztą ilością listków żelatyny i dodałam do jogurtów. Kiedy mus truskawkowy zaczął tężeć wlałam masę jogurtową
Do lodówki i czekamy !
Smacznego !