Składniki:
- 500 g mielonego indyka
- 250 g pieczarek
- 100 g żółtego sera
- 1 bułka kajzerka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz
- 120 ml Oliwiera z oliwą z oliwek
- 70 g bułki tartej
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na Oliwierze na złoty kolor. Na koniec oprószamy solą i pieprzem.
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną w wodzie lub mleku bułkę kajzerkę, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Mięso dzielimy na 4 części. Każdą z części rozpłaszczamy w dłoni, układamy po porcji startego sera i pieczarek i zaklejamy szczelnie formując podłużne kotlety.
Kotlety pieczemy w piekarniku 200 st ok 40 min.