Składniki:
- 75 g Groszku Bonduelle 212 ml (2×106 ml)
- 140 g mąki orkiszowej
- 125 ml mleka u mnie roślinne
- 100 g cukinii
- 75 g żółtego sera (np. cheddar)
- 1 zielona część dymki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki tymianku
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ser i cukinię ścieramy na tarce, dymkę drobno siekamy. W mleku roztrzepujemy jajko. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników.
Do ciasta dodajemy startą cukinię, osączony groszek, posiekaną dymkę oraz starty ser. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszamy.
Łyżką wykładamy po porcji ciasta na blachę wyłożoną pergaminem.
Pieczemy placki przez około 20 minut na złoty kolor.