Skip to main content

Składniki:

  • 75 g Groszku Bonduelle 212 ml (2×106 ml)
  • 140 g mąki orkiszowej
  • 125 ml mleka u mnie roślinne
  • 100 g cukinii
  • 75 g żółtego sera (np. cheddar)
  • 1 zielona część dymki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki tymianku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ser i cukinię ścieramy na tarce, dymkę drobno siekamy. W mleku roztrzepujemy jajko. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników.

Do ciasta dodajemy startą cukinię, osączony groszek, posiekaną dymkę oraz starty ser. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszamy.

Łyżką wykładamy po porcji ciasta na blachę wyłożoną pergaminem.

Pieczemy placki przez około 20 minut na złoty kolor.

Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk