Składniki:
- 400 g jabłek
- 250 g mąki u mnie kasztanowa ale może być pszenna
- 140 g ksylitolu
- 60 ml oleju
- 60 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku jabłkowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę, jaja, olej , cukier puder i sól miksujemy, aż do uzyskania okruchów. Następnie szybko zagniatamy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
Jabłka obieramy i kroimy w półksiężyce.
Na patelnię, którą możemy wstawić do piekarnika, wrzucamy masło, dodajemy brązowy cukier i sok jabłkowy. Czekamy, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Na karmelu układamy jabłka i doprawiamy cynamonem.
Rozwałkowujemy ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto układamy na patelni z jabłkami, a jego brzegi dociskamy, aby ciasto po bokach znalazło się między jabłkami a patelnią. Wierzch ciasta nakłuwamy nożem.
Wstawiamy patelnię do nagrzanego do 170°C piekarnika na 30 min. Tarta będzie gotowa, gdy wierzch się zrumieni. Po upieczeniu odstawiamy patelnię na 10-15 min. Gdy patelnia nie będzie już tak gorąca, układamy na niej duży talerz i jedynym ruchem obracamy.