Skip to main content

Składniki:

  • 400 g jabłek
  • 250 g mąki u mnie kasztanowa ale może być pszenna
  • 140 g ksylitolu
  • 60 ml oleju
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę, jaja, olej , cukier puder i sól miksujemy, aż do uzyskania okruchów. Następnie szybko zagniatamy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.

Jabłka obieramy i kroimy w półksiężyce.

Na patelnię, którą możemy wstawić do piekarnika, wrzucamy masło, dodajemy brązowy cukier i sok jabłkowy. Czekamy, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Na karmelu układamy jabłka i doprawiamy cynamonem.

Rozwałkowujemy ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto układamy na patelni z jabłkami, a jego brzegi dociskamy, aby ciasto po bokach znalazło się między jabłkami a patelnią. Wierzch ciasta nakłuwamy nożem.

Wstawiamy patelnię do nagrzanego do 170°C piekarnika na 30 min. Tarta będzie gotowa, gdy wierzch się zrumieni. Po upieczeniu odstawiamy patelnię na 10-15 min. Gdy patelnia nie będzie już tak gorąca, układamy na niej duży talerz i jedynym ruchem obracamy.

Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk