Składniki:
- olej rzepakowy
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 1,5kg startej kapusty kiszonej
- 100g suszonych, namoczonych podgrzybków
- 250g brązowych pieczarek
- 200ml soku z kiszonej kapusty
- ziele angielskie
- jałowiec
- sól, pieprz
- sos sojowy
- 2 kwaśne, twarde jabłka, starte
- kilka wędzonych śliwek
- 100ml porto
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, szklimy, dodajemy marchewkę, kapustę, mieszamy i smażymy ok.3 min. Podgrzybki kroimy, wodę dodajemy do kapusty i grzyby też i pieczarki. Dodajemy przyprawy i ok. 500ml wody i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 1 godz. Dodajemy jabłka i śliwki, doprawiamy i dodajemy sok z kapusty i sos sojowy, gotujemy na malutkim ogniu przez 3 godziny.