Skip to main content
Składniki:
 
  • 1 jajko
  • 10 długich szparag
  • 2 małe pomidory
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki parmzanu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Szparagi umyć dokładnie, odkroić zdrewniałe końce i posmarować oliwą. Wyłożyć je na papier do pieczenia i na blaszkę i zapiec ok. 15-20 min w temperaturze 200 stopni (będą gotowe, kiedy będą miękkie i chrupiące). W czasie kiedy szparagi będą się piekły to pomidory pokroić w ósemki i zetrzeć parmezan na tarce. Następnie podpiec szynkę na suchej patelni, przełożyć na talerz i na tej samej patelni usmażyć jajko na łyżeczce masła. Kiedy szparagi będą upieczone to wyłożyć je na talerz, dodać jajko i szynkę. Posypać ósemkami pomidorów i parmezanem. Doprawić, jeśli trzeba. 
Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk