Składniki:
- 2 garście makaronu spaghetti
- 1 duża cebula
- 14 sztuk pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki sera parmigiano reggiano
- 1 łyżka oliwy
- filiżanka oliwek zielonych nadziewanych migdałami (można użyć zwykłych,
- nienadziewanych)
- Słodka papryka suszona
- Sól
- Pieprz
- 3 listki świeżej bazylii do dekoracji
- Suszone zioła prowansalskie
- Bazylia
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Cebule posiekać i poddusić na łyżce oliwy. Pokroić na pół oliwki i pomidorki koktajlowe. Oliwki dodać do cebuli wraz z przecierem, wymieszać. Dodać połówki pomidorków i doprawić do smaku wedle uznania.
Kiedy makaron będzie gotowy to wyłożyć na talerz makaron, polać sosem i udekorować serem i bazylią świeżą. Można też wymieszać sos i makaron razem i tak podawać.