Skip to main content

Składniki:

  • 2 garście makaronu spaghetti
  • 1 duża cebula
  • 14 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego 
  • 2 łyżki sera parmigiano reggiano
  • 1 łyżka oliwy
  • filiżanka oliwek zielonych nadziewanych migdałami (można użyć zwykłych,
  • nienadziewanych)
  • Słodka papryka suszona
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 listki świeżej bazylii do dekoracji
  • Suszone zioła prowansalskie
  • Bazylia

Przygotowanie: 
Makaron ugotować al dente. Cebule posiekać i poddusić na łyżce oliwy. Pokroić na pół oliwki i pomidorki koktajlowe. Oliwki dodać do cebuli wraz z przecierem, wymieszać. Dodać połówki pomidorków i doprawić do smaku wedle uznania.
Kiedy makaron będzie gotowy to wyłożyć na talerz makaron, polać sosem i udekorować serem i bazylią świeżą. Można też wymieszać sos i makaron razem i tak podawać.  

Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk