Składniki:
Szklanka mąki (u mnie pół na pół gryczana i pszenna pełnoziarnista typ 1850 – cóż zrobić braki w zaopatrzeniu🙈)
🍒Szklanka jogurtu
🍌Jajo
🍒Dwie małe łyżeczki proszku do pieczenia
🍌Szczypta soli
🍒Olej do natłuszczenia gofrownicy
🍌Cynamon, kakao
„Nutella” bananowa:
🍌Dojrzały banan
🍒2 łyżki kakao
🍌Łyżka ksylitolu
Dodatkowo:
🍒Płatki migdałów
🍌Ksylitol do posypania
🍒Mus wiśniowy
Przygotowanie:
Mąkę, proszek, przyprawy wymieszać;, przesiać do jogurtu wymieszanego z jajkiem, ponownie wymieszać. Gofrownicę posmaruj tłuszczem, smaż gofry do zarumienienia.
Banana rozgnieć widelcem, dodaj kakao i ksylitol, wymieszaj.
Podaj gofry z musem z wiśni, bananową „nutellą” posypane ksylitolem (zamiast cukru pudru – smak ten sam) i płatkami migdałów.
Mniam💋❤️