Składniki:
- mielone mięso wołowe – 300 g
- papryczka chili – ⅓ łyżeczki
- słodka papryka – 1 łyżeczka
- pomidor – 1 szt.
- czerwona cebula – 1 szt
- musztarda sarepska – 3 łyżeczki
- sałata lodowa – 1 liść
- szynka parmeńska – 1 plaster
- sól, pieprz, świeże zioła
- jajka – 2 szt.
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso przyprawiamy papryczką chili, słodką papryką i musztardą. Dodajemy 1 żółtko. Połowę cebuli drobno siekamy i również dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy rękoma. Rozgrzewamy patelnię (zwykłą lub grillową). Formujemy kotlety (ok. 4-5 sztuk). Mięso podsmażamy na patelni do momentu, aż się zarumieni (ok. 1 min na każdej stronie). Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem około 10 min. Na czystej patelni kładziemy metalowy ring, wlewamy do niego odrobinę oleju i podgrzewamy. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, wbijamy jajko i smażymy je w metalowym ringu. Czekamy, aż białko się zetnie (aby białko się szybciej ścięło, można również przykryć patelnię pokrywką). Na talerzu układamy 1 większą połówkę pomidora, liść sałaty, a na niej mięso, plaster cebuli, mozzarellę czynność możemy powtórzyć albo można zamknąć od razu drugą połówką pomidora Na wierzchu kładziemy sadzone jajko ale jeżeli nie lubisz możemy ominąć , a na nim plaster szynki parmeńskiej. Jajko doprawiamy solą i ozdabiamy świeżymi ziołami.