Skip to main content

Składniki:

  • mielone mięso wołowe – 300 g
  • papryczka chili – ⅓ łyżeczki
  • słodka papryka – 1 łyżeczka
  • pomidor – 1 szt.
  • czerwona cebula – 1 szt
  •  musztarda sarepska – 3 łyżeczki
  • sałata lodowa – 1 liść
  • szynka parmeńska – 1 plaster
  • sól, pieprz, świeże zioła
  •  jajka – 2 szt. 
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso przyprawiamy papryczką chili, słodką papryką i musztardą. Dodajemy 1 żółtko. Połowę cebuli drobno siekamy i również dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy rękoma. Rozgrzewamy patelnię (zwykłą lub grillową). Formujemy kotlety (ok. 4-5 sztuk). Mięso podsmażamy na patelni do momentu, aż się zarumieni (ok. 1 min na każdej stronie). Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem około 10 min. Na czystej patelni kładziemy metalowy ring, wlewamy do niego odrobinę oleju i podgrzewamy. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, wbijamy jajko i smażymy je w metalowym ringu. Czekamy, aż białko się zetnie (aby białko się szybciej ścięło, można również przykryć patelnię pokrywką). Na talerzu układamy 1 większą połówkę pomidora, liść sałaty, a na niej mięso, plaster cebuli, mozzarellę czynność możemy powtórzyć albo można zamknąć od razu drugą połówką pomidora Na wierzchu kładziemy sadzone jajko ale jeżeli nie lubisz możemy ominąć , a na nim plaster szynki parmeńskiej. Jajko doprawiamy solą i ozdabiamy świeżymi ziołami.

Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk