Ohhh jak ja kiedys nie lubiłam ryb, na samą mysl miałam dreszcze …
A teraz … teraz dam się za nie pokroić, od momentu kiedy weszłam w nową fazę swojego życia i ograniczyłam maksymalnie mięso jak się tyko dało mi ograniczyć , zaczęłam zjadać więcej ryb
Dorsz jest dosć suchą rybką no chyba , że skorzystasz z przepisu, który Ci polecam
Gdzie kupuje ryby ?
Mogę z czystym sumieniem polecić sklep Rekinek w Kłodzku !
Składniki na 2 porcje
- 500 g polędwiczek z dorsza
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: po 1 łyżeczce mielonej papryki i oregano, po 1/3 łyżeczki kurkumy i białego pieprzu
- 100 g szpinaku*
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki tartego parmezanu
- oraz: mąka pszenna i ziemniaczana, cytryna, sól i pieprz
Wykonanie
- Rybę opłukać i osuszyć. Skropić cytryną, doprawić solą, czarnym zmielonym pieprzem oraz jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Posypać z wierzchu przyprawami, następnie obtoczyć w mące pszennej.
- Przygotować szpinak: na patelni roztopić łyżkę masła, dodać drugi ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i chwilę podsmażyć. Dodać liście szpinaku i mieszając smażyć aż zwiędnie, przez ok. 2 minuty. Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem i zagotować. Po zagotowaniu dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej i wymieszać. Szpinak rozdrobnić na mniejsze kawałeczki.
- Rybę ułożyć na blaszce posmarowanej oliwą. Przykryć szpinakiem i posypać bułką tartą wymieszaną z oliwą i parmezanem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piec przez ok. 20 minut.
1 porcja dostarczy ci
- 761 kcal
- 61g białka
- 34,5g tłuszczy
- 49g węglowodanów
Do tego zrobiłam zieloną sałatkę i placki z cukinii
Obiad mega mega smaczny !
Koniecznie spróbuj i daj znać czy Ci smakowało
Chętnie posłucham Twojej opinii a może masz inny pomysł na modyfikacje tego przepisu
Dobrego dnia !