Składniki:
- około 200 g ziemniaków
- 3 razy szczypta soli
- pieprz czarny
- 4 łyżki mąki kasztanowej (lub do konsystencji ciasta)
- 1 jajko
- oliwa z oliwek
- krewetki królewskie, kilka sztuk
- ząbek czosnku, sól, pieprz
- sok z cytryny, łyżka
- 3 łyżki parmezanu tartego
Przygotowanie:
Gnocchi: Ugotować ziemniaki, około 40 min, rozetrzeć dokładnie praską do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa. Przestudzić, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać w niego jajko. Zgarniając składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, nie wyrabiając. Ciasto wyrolować w paluszki i pokroić w kluseczki, a każda kluseczkę zgnieść widelcem, żeby były „ząbki”. Gotować w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię.
Krewetki: Krewetki obrać, opłukać, podsmażyć na oliwie z sokiem cytrynowym, czosnkiem i przyprawami.
Wymieszać krewetki z kluseczkami, posypać startym parmezanem. NIEBO W GĘBIE ! 🙂