Składniki:
- 500 g Szpinaku 1000 listków Bonduelle
- 4 jajka
- 360 g mąki orkiszowej
- 100g ksylitolu
- 1 szklanka olju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g owoców leśnych u mnie maliny i jagody
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany 36%
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Przygotowanie:
Rozmrożony szpinak osączyć, dokładnie zmiksować z połową oleju.
Jajka ubić z cukrem na jasną, bardzo puszystą masę.
Do ubitych jajek cienką strużką dolewać olej. Dodać masę szpinakową. Zmiksować.
Do masy szpinakowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia.
Ciasto przełożyć do formy (20×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160°C z termoobiegiem przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
Gdy ciasto wystygnie, odciąć poziomo ok. 1/3 ciasta od góry.
Odciętą 1/3 ciasta pokruszyć na kawałki.
Większy kawałek ponownie ułożyć w blaszce. Śmietanę ubić z mascarpone na gęsty krem, wymieszać z cukrem pudrem. Kremem posmarować ciasto, posypać zielonymi okruchami, posypać owocami. Schłodzić przez min. 3 godziny.