Składniki:
- cukinia – ok. 250 g
- płatki owsiane zmielone na mąkę – 1 szkl
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- kakao – 3 łyżki
- miękki banan – 2 szt
- daktyle suszone – ok. 150 g
- masło orzechowe – 4 łyżki
- jajko – 3 szt
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na średnich oczkach, oprószamy szczyptą soli, odstawiamy na kilkanaście minut, odciskamy. Płatki zmielone na mąkę mieszamy z proszkiem d pieczenia i kakao. Banany miksujemy z daktylami i masłem orzechowym, dodajemy do płatków owsianych, a następnie wrzucamy cukinię. Jajka ubijamy na jasną puszystą masę, dodajemy do pozostałych składników i delikatnie, ale dokładnie mieszamy i wylewamy do tortownicy. Pieczmy ok. 35 minut w 180C.
Studzimy i zajadamy! Smacznego!