Przepis wymaga troszkę pracy i na pewno jest bardziej kaloryczne niż poprzednie moje przepisy ale warto spróbować 😋😋
Składniki:
- 300 g dojrzałych bananów
- 300 g ksylitolu
- 130 g mąki gryczanej
- 125 g gorzkiej czekolady 90%kakao
- 100 g masła
- 75 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 30 g ciemnego kakao
- 3 jajka
- 1 szczypta soli
sos karmelowy:- 200 g śmietanki kremówki 30-36%
- 150 g ksylitolu
- 75 g masła
- ½ łyżeczki soli morskiej
Wykonanie:
Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Smażymy na 25 ml Kujawskiego z obu stron, aż lekko zmiękną. Odstawiamy.
Masło, pozostały olej i czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną do połączenia się składników.
Do masy czekoladowej dodajemy jajka, mąkę, kakao, cukier oraz sól i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej pergaminem. Na wierzchu układamy podsmażone banany i pieczemy 30 minut w 180ºC.
Cukier roztapiamy w szerokim garnku, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Gdy utworzy się złocisty karmel, dodajemy masło pokrojone w kostkę. Mieszamy.
Na koniec dodajemy kremówkę i jeszcze chwilę podgrzewamy, aż sos karmelowy stanie się gładki. Dodajemy sól i lekko studzimy.
Jeszcze ciepłym sosem polewamy brownie i schładzamy.