Jeden z 10 porcji dostarcza tylko 200 kcal, 3gramy białka, 19 tłuszczu i 4,8 węglowodanów
Składniki :
3 białka
180 gram erytrolu
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
250 ml śmietanki 30%
250 gram mascarpone
200 gram truskawek /można dodać też borówki
Białka(temperatura pokojową, nie z lodówki i oddzielone tak by nie było w nich ani zmugi żółtka) ubić w szklanej misie, ważne by była sucha i mieszadła miksera również. Po ubiciu na sztywną pianę dodajemy po łyżce erytrolu i tak 150 gram, każda łyżkę miksując koło 30 sekund. Na koniec dodać ocet i łyżeczkę skrobi ziemniaczanej.
Wyłożyć na blaszkę wyłożona papierem w kształcie koła
Nagrzać piekarnik do 150 stopni i wsadzić beze na 10 min (termoobieg). Następnie zmniejszyć do 100 stopni i suszyć beze min 60 minut do momentu aż będzie sucha
Śmietana :
Zimna śmietankę ubić na sztywno i dodać pomału mascarpone i 30 gram erytrolu
Nałożyc masę godzinę przed podaniem. Posypać owocami i ustroić listkami mięty