Pyszna tofucznica z pomidorkami i przeciwzapalna czarnuszką poleca się na śniadanie 🙂
Tofu ma wiele zdrowotnych właściwości, często jest jednak pomijane ze względu na swoje specyficzne walory smakowe, a raczej ich brak. A przecież tofu uzyskuje smak przypraw, dodatków, marynat dodanych do niego, więc można samemu go mu „nadać”. Tofu:
- Zawiera fitoestrogeny (a konkretnie izoflawony), które naśladują działanie naturalnych hormonów płciowych – estrogenów. Mogą więc być pomocne przy menopauzie
- jest idealne jako zamiennik jaja do śniadań, szczególnie przy nietolerancjach – syci i przy dodatku soli kala namak smakuje jak jajo
- zawiera duże ilości wapnia, fosforu i żelaza, co szczególnie ważne jest przy dietach wegetariańskich i wegańskich
- białko tofu odznacza się bardzo dużą przyswajalnością oraz strawnością
- jest nisko kaloryczne przy wysokim indeksie sytości – jest to zaledwie 107 kcal na 100g produktu
Poniżej przepis:
1 porcja zawiera 240 kcal, 16g białka, 15 tłuszczy, 8g węglowodanów
Składniki:
- 100g pomidorków koktajlowych
- 90g tofu wędzonego
- 7g mała klarowanego
- 75g szpinaku świeżego
- czarnuszka
- kurkuma
- sól kala namak
Rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż na maśle połówki pomidorków koktajlowych wraz ze szpinakiem. Dodaj rozkruszone tofu razem z kurkumą i solą. Podlej małą ilością wody, żeby poddusić tofu. Trzymaj na patelni do momentu aż wyparuje woda a potrawa będzie przypominała w konsystencji jajecznicę.Na końcu posyp czarnuszką.