Przepis jest idealny na imprezą dziecięcą, jeżeli chcesz aby dzieci miały fajną przekąskę skorzystaj z przepisu
Przepis jest na ok 10 małych foremek muffinkowych
- szklanka mąki pszennej/ jaglanej/ amarantusowej – do wyboru
- szklanka mąki owsianej*
- 4 łyżki ksylitolu lub erytrolu
- 2 łyżki naturalnego kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia najlepiej bezglutenowy
SKŁADNIKI MOKRE
- szklanka mleka migdałowego lub owsianego
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 2 większe jaja
Osobno mieszamy składniki suche i mokre, następnie dokładnie łączymy razem .
Formę na babeczki wypełniamy papilotkami do pieczenia, napełniamy ciastem (kopiata łyżka; u mnie 3/4 wysokości papilotki)
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 200*C, na środkowej półce (opcja góra – dół)
Składniki na masę cytrynową
- 2 łyżki oleju (kokosowy albo rzepakowy)
- 7 łyżek erytrolu – możecie też użyć ksylitolu lub cukru
- 2 cytryny
- 2 żółtka
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
Cytryny dokładnie myjemy i wyparzamy.
Ścieramy skórkę z cytryn na tarce i wyciskamy z nich sok. Umieszczamy miseczkę lub garnuszek w większym. W tym większym zagotowujemy wodę. W ten sposób uzyskujemy kąpiel wodną, w której przygotowujemy krem.
2 jajka rozbijamy do szklanki. Do osobnej szklanki wbijamy żółtka (z kolejnych 2 jajek). W miseczce rozgrzewamy olej, dodajemy skórkę z cytryny, erytrol i podgrzewamy, aż do całkowitego rozpuszczenia erytrolu.
Energicznie mieszając trzepaczką dodajemy jajka, po chwili żółtka. Dokładnie mieszamy i dodajemy sok z cytryny. Ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy 10 sekund lub do momentu, aż krem uzyska pożądaną przez nas gęstość.
Przekładamy na babeczki i gotowe , możemy posypać startą gorzką czekolada lub jak w mojej wersji posypką kolorową