Na mleku kokosowym z ciepłymi truskawkami z dodatkiem oleju cytrynowego???
Przepis jest fajny na ciepłe dni ale jeżeli cierpisz z powodu laktozy szukaj kremówki bez laktozy
Składniki:
- 350 ml mleka kokosowego
- 350 ml kremówka 30 procent
- 300 g truskawek
- 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu
- 15 g żelatyny w proszku
- 20 ml oleju z cytryną i bazylią
Wykonanie:
Mleko i śmietanę zagotowujemy z 2 łyżkami cukry i skórką otartą z wyszorowanej cytryny. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do masy, następnie dodajemy olej i przelewamy do szklaneczek. Wstawiamy do lodówki do stężenia .
Truskawki kroimy i umieszczamy w garnku, dodajemy resztę cukru i przygotowujemy sos który przelewamy na stężone mleczko i wstawiamy do lodówki.
Dekorujemy miętą