1 porcja zawiera 695 kcal, 20g białka, 46g tłuszczy, 48g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
200g ziemniaków
70g awokado
2 łyżki serka typu Philadelphia
40ml napoju migdałowego
30g sera cheddar
20g oliwy z oliwek
1szt papryczki jalapeno lub chili
ząbek czosnku
przyprawy: tymianek, rozmaryn, sól, pieprz
Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 220 st. C, grzanie góra-dół. Przygotować naczynie żaroodporne. Posiekać papryczki i ser pokroić na kawałki.
Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować. Ostrym nożem, na całej długości ziemniaków, zrobić co 2 mm głębokie nacięcia. Wrzucić je do gotującej się wody na około 4-5 min. Wyjąc i osuszyć je ręcznikiem papierowym
Oprószyć je rozmarynem, tymiankiem i pieprzem. Zapiekać je w piekarniku przez godzinę. Następnie włożyć w nacięcia (co drugie) papryczki. Znów zapiekać przez 30 min. Wyjąć i posypać serem oraz doprawić solą. Zapiekać przez 5 min aż ser się roztopi.
W między czasie awokado zmiksować z serkiem, przyprawami i łyżka napoju (do konsystencji).
Ziemniaki podawać z sosem z awokado 🙂
Inspiracja: Stonerchef