Składniki:
🍗Opakowanie ciasto francuskiego
🍗1 pierś z kurczka
🍗Pół opakowania fety
🍗8 sztuk suszonych pomidorów w oliwie
🍗Kilka garści świeżego szpinaku baby
🍗125ml śmietanki 30%
🍗2 jaja
🍗Oliwa z oliwek
🍗Ser cheddar do posypania
🍗Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, rozmaryn
Przygotowanie:
Ciasto rozwiń na formie do tarty (u mnie forma silikonowa, więc nie trzeba jej smarować tłuszczem), brzegi zawiń. Piecz w 160 stopnaich przez 10 min. W tym czasie pokrój składniki w kostkę. Pierś podsmaż na oliwie na patelni i dopraw przyprawami. Jaja roztrzep ze śmietanką, dodaj fetę, pomidory, kurczaka. Formę wyjmij, wlej do środa masę kurczakową i dodaj listki szpinaku na wierzch. Piecz przez około 15 do 20 min w 180 stopniach, a 5 min przed końcem posyp startym cheddarem.
1 z 6 porcji zawiera
570kcal
B19,7g
T 40,1g
W 31,7g
Palce lizać! 😋😋