Składniki:
Chlebek jest w naszej diecie podstawą , lubimy pieczywo z różnymi dodatkami ale ważne by był jeszcze taki, który będzie odżywczy.
Nie zajmuje dużo czasu, jest pyszny i sycący.
- 450 g – tutaj pomieszałam różne mąki / jaglana, amarantus/owsiana/
- 500 ml letniej wody
- 7 dag drożdży w proszku
- ½ szklanki otrębów
- ¼ szklanki słonecznika
- ¼ szklanki pestek słonecznika
- 1/8 nasion chia
- 1 płaska łyżeczka cukru i soli
- żółtko do posmarowania pieczywa
Wykonanie:
Wszystkie składniki do miski, dodajemy letnią odę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 minut.
Następnie keksówkę wykładamy papierem, przekładamy chlebek, smarujemy żółtkiem i odstawiamy znów na 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 50-60 minut.
Smacznego 🙂