1/3 porcji dostarczy
- 300 kcal
- 40g białka
- 14g tłuszczy
- 4g węglowowodanów
Czasem lubię szaleć kulinarnie w kuchni ale w taką pogodę jak jest obecnie na dworze lubię aby było szybko, smacznie i dla wszystkich
Składniki u mnie z tego wychodzą 3 porcje
- 4 plastry schabu już rozbite w sklepie lub w całości i sami rozklepujemy – ok 500 g
- 1 czerwona papryka
- 1/2 białej cebulki
- 100 ml mleka migdałowego lub innego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka wędzona
Ja zawsze nacieram mięso przyprawami dzień wcześniej ale ty możesz na godzinkę przed 🙂
Wykonanie
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną cebulkę a następnie delikatnie podsmaż mięso, podlej 150 ml wody i duś pod przykryciem aż powstanie sos własny. Dodaj pokrojoną paprykę, mleko, olej sezamowy, sojowy i możesz doprawić do smaku , dusimy ok 10-15 minut
Podawaj z ryżem bassmatti
Dobrego posiłku !