Skip to main content

Sos BBQ:

  • 500 g pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 60 g ksylitolu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej wędzonej
  • po 1/4 łyżeczki przypraw (tartej gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu,
  • suszonego imbiru i chili w proszku)

Przygotowanie:

Pomidory sparz, obierz ze skórki i zmiksuj przy pomocy blendera.

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę, smaż cebulę i czosnek, aż zmiękną.

Do garnka dodaj pomidory, sos sojowy oraz ocet winny.

Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż sos odparuje o połowę. Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez około 20 minut.

Sos przypraw i gotuj 5-10 minut. Sos stanie się gęsty i bardzo aromatyczny.

Pierś z kurczaka natrzyj sosem i odstaw na min godzinę.

Następnie na grillu przygotuj mięso.

Sałatka
Poszatkuj czerwona cebule wraz z jabłkiem i cebula polej oliwa i podaj z mięsem oraz pozostałym sosem BBQ

Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk