Sos BBQ:
- 500 g pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki octu winnego
- 60 g ksylitolu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżki papryki słodkiej wędzonej
- po 1/4 łyżeczki przypraw (tartej gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu,
- suszonego imbiru i chili w proszku)
Przygotowanie:
Pomidory sparz, obierz ze skórki i zmiksuj przy pomocy blendera.
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę, smaż cebulę i czosnek, aż zmiękną.
Do garnka dodaj pomidory, sos sojowy oraz ocet winny.
Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż sos odparuje o połowę. Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez około 20 minut.
Sos przypraw i gotuj 5-10 minut. Sos stanie się gęsty i bardzo aromatyczny.
Pierś z kurczaka natrzyj sosem i odstaw na min godzinę.
Następnie na grillu przygotuj mięso.
Sałatka
Poszatkuj czerwona cebule wraz z jabłkiem i cebula polej oliwa i podaj z mięsem oraz pozostałym sosem BBQ